♥
W tym roku pierwszy raz uczestniczę w Festiwalu Pieniczków organizowanym przez Majankę.
Długo się zastanawiałam z jakiego przepisu będę piekła pierniczki, nie mogłam znaleźć odpowiedniego. I pierwszy raz w życiu postanowiłam sama skomponować ciasto.
1 jajko
1 łyżeczka drożdży
pół szklanki cukru pudru
pół łyżeczki płaskiej soli
dwie łyżeczki przyprawy do piernika
płaska łyżeczka kakao
mąka - ilość aby ciasto nie kleiło się do rąk
i serce
♥
Pierniczki piekłam około 8 minut w temp. 160 stopni. Zależało mi na tym aby pierniczki były dość cienkie a jednocześnie lekko twarde i lekko miękkie, mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi ;)
Pierniczki czekają na wieczorne lukrowanie. Prezentują się tak...
Zaraz zabieram się za syrop do kawy, oczywiście piernikowy, według przepisu Majanki.
Kochana Moniś, Twoje pierniczki są śliczne! piękne zdjęcia im zrobiłaś, no i popatrz - sama ułożyłaś przepis. Jestem pod wrażeniem, bo nie odważyłam się do tej pory eksperymentować z przepisem na pierniczki. W sensie - zawsze robię wg jakiegoś przepisu :).
OdpowiedzUsuńCieszę się,że wzięłaś udział w Festiwalu ,dziękuję pięknie :)
Cieszę się, że się podobają i oczywiście, że załapałam się na Festiwal :) Z syropem nie zdążyłam dziś ale zrobię jutro w ramach świątecznej kawy :)
UsuńJakby co to możesz dodać jutro jeszcze :)
UsuńJakby coś to jutro możesz dodać :) Przyjmę do Festiwalu jeszcze :) Sama się nie wyrobiłam przez zajęcia na uczelni ;)
OdpowiedzUsuń